Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä

Blogi hämäläisestä ruokaketjusta kehittäjien silmin.

torstai 18. heinäkuuta 2013

Västankvarn peltopäivä 11.7.2013

Peltopäivä järjestettiin tänä vuonna jo neljännen kerran Västankvarnin koetilalla Inkoossa. Peltopäivä on erityisesti kasvinviljelyn ammattilaisten tapahtuma, mutta hyvin vastaanotettiin myös asioista vähemmän tietävä ja kokemattomampikin tapahtumavieras. Peltopäivän tämän vuoden pääteemana oli sänkimuokkaus. Muita teemoja olivat: maan rakenne, kasvinsuojelu, viljalajikkeet, syys- ja kevätöljykasvit, ja energia-asiat. Koko päivän kuultavana oli myös monipuolisesti asiantuntijaluentoja, joissa aikaa oli varattu myös keskustelulle. Tapahtumassa oli laajasti näytteilleasettajia, kasvinviljelijän yhteistyöverkostosta ja asiantuntijapalveluista aina rahoitukseen ja markkinoihin asti.

Tapahtuman järjestäjinä toimi Västankvarnin koetila, Nylands Svenska Lantbrukssällskap ja ProAgria Etelä-Suomi. Tapahtuma oli ilmainen ja aurinkoinen sää suosi järjestäjiä ja vierailijoita, joita tapahtuma varmasti keräsikin odotusten mukaisesti.
Vaikka tapahtuma-alue oli laaja, oli se rakennettu kuitenkin selkeästi ja melko lyhyillä välimatkoilla. Kauempana sijaitseville öljykasvikoekentille oli järjestetty bussikuljetus kulkemaan nonstop, minun aikataulu ei kuitenkaan sopinut tämän bussin kanssa yhteen, ja joudun tyytymään öljykasvien osalta näyttelyalueella olevien esittelypisteiden antiin.

Virallisissa lajikekokeissa esiteltiin yli 100 viljelykasvia, kuten viljat, öljykasvit, valkuaiskasvit (herne ja härkäpapu) ja maissit. Nähtävissä oli myös eri menetelmien ja käsittelyjen vaikutukset sadonkehitykseen, viljojen ja öljykasvien kasvinviljelytekniikkakokeita, kasvinsuojelu- peittaus ja siemenmääräkokeita asiantuntijoiden esitteleminä.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 







Näyttelyssä oli myös laaja konekenttä, jossa mahdollisuus tutustua peltoviljelyn eri työvaiheiden koneisiin ja uutuuksiin. Työnäytöksissä oli mahdollisuus tutustua erilaisiin sänkimuokkaustekniikoihin.  Alueella oli mahdollista testata omaa taloudellista ajoa ja polttoaineen kulutusta traktoriradalla paaliensiirto tehtävää suorittaen. Traktoriin oli asennettu mittari, joka mittasi polttoaineen kulutusta tehtävän aikana. Tällaisilla kokeilumahdollisuuksilla saadaan ihmiset paremmin miettimään omaa toimintaansa, kun he pääsevät itse tekemään ja saavat toiminnastaan palautteen. Myös radan suorittaminen oli jo varmasti mukava kokemus itsessään.


 
Maan rakennetta havainnollistamaan oli kaivettu miltei kaksimetrinen maakuoppa, jossa Helsingin yliopiston professori Laura Alakukku esitteli maan rakennetta. Valokuvassa alla näkee kuinka rehukasviksi käytettävä sinimailanen on kasvattanut juurensa.  Maan mekaaninen muokkaus on pika-apu maan tiivistymisessä, mutta maan rakennetta parantava kasvi on kestävämpi ratkaisu. Sinimailanen sopii juuri hyvin tiivistyneen maan parannuskasviksi vahvan juuristonsa vuoksi.
 














 

ProAgrian neuvontaosastolla oli esillä kasvinsuojeluruiskun suuttimia. Paikalla pääsi ihan konkreettisesti näkymään millaisen pisaran suutin saa aikaiseksi ja millaiseen ruiskutukseen se sopii.
 
 
 
Yksi mielenkiintoisista ja itselleni uusi tuttavuus oli öljyhampunviljely. Finola on Suomessa jalostettu hamppulajike. Se sopii perinteiseen viljelyyn, erinomaiseksi vuorottelu- ja esiviljelykasviksi, koska sen käsittelyssä käytetään samanlaisia työvälineitä kuin esimerkiksi viljan viljelyssä. Siitä saatavista siemenistä voidaan kylmäpuristaa terveellistä öljyä tai kuoritut siemenet sopivat sellaisenaan ruuanlaittoon.



 -Leenamaija-






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti